Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε

Εδώ είναι που σε άφησα

Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε - Jane Fonda, Jason BatemanRose Byrne, Jason Bateman

This is where I leave you

Θέμα Οι σχέσεις στα σύγχρονα παντρεμμένα ζευγάρια

Σύνοψις

Με άξονα την κηδεία του πατέρα τους η οικογένεια Άλτμαν, τέσσερα αδέλφια οι Τζουντ, Φίλιπ, Πωλ, Γουέντυ, μαζεύονται στο σπίτι της μητέρας τους Χίλαρυ Άλτμαν για μερικές μέρες να κρατήσουν συντροφιά εικάζεται στην θεωρούμενη "συντετριμμένη" μητέρα τους, αλλά και μεταξύ τους όπως παλιά.

Υπόθεση

Ο ένας αδελφός ο Τζουντ, έχει χωρίσει γιατί έπιασε τη γυναίκα του με τον εργοδότη του, ο άλλος ο Φίλιπ, έχει φιλενάδα για τα λεφτά της, ο τρίτος ο Πωλ, έχει κι αυτός προβλήματα. Η αδελφή η Γουέντυ, από τη μεριά της είχε δεσμό με τον συμμαθητή της απ' το σχολείο Χόρυ, αλλά σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχαν, ο Χόρυ τραυματίστηκε και ζει πλέον χωρίς τις διανοητικές του λειτουργίες ανέπαφες - έχει δηλαδή πρόβλημα συμπεριφοράς, ξεχνάει κλπ. Έτσι έχει χωρίσει μεν μαζί του, αλλά τον συναντά γιατί μένει κοντά στο πατρικό τους σπίτι αναπολώντας τις παλιές τους στιγμές. Οι σχέσεις όλων με επικεφαλής τη μητέρα τους που ναι μεν λέει ότι στενοχωριέται απ' το χαμό του άνδρα της απ' την άλλη προβαίνει σε τολμηρές λεπτομέρειες για τη σχέση τους, είναι πολύ μπερδεμένες και ο συναισθηματικός τους κόσμος επίσης σε ένα αδιέξοδο - όπως και να 'χει, η Γουέντυ σε μια κουβέντα με τον πρόσφατα χωρισμένο αδελφό της Τζουντ, του λέει "Χάλια είναι όλα, χάλια είναι κι ο έρωτας - μένουν μόνο οι στιγμές"...

Κριτική

Μια τολμηρή ταινία πάνω στα σύγχρονα ήθη. Φυσικά είναι μια ταινία στη χώρα όπου οι αξίες λειτουργούν ακόμη, εν αντιθέσει με την Ευρώπη όπου δεν δίνεται σημασία και τόσο στα ήθη. Έτσι λένε στα σενάρια ταινιών οι σκηνοθέτες κάποιες φορές, δεν θυμάμαι σε ποιές ταινίες, πάντως το έχω ακούσει σε Αμερικανική ταινία επί λέξει. Στη ταινία τα όρια υπερβαίνονται - όπως λένε υπερβαίνουν τα "εσκαμμένα". Οι διάλογοι είναι πολύ τολμηροί, τα λόγια που εκστομούνται απαράδεχτα. Ιδιαίτερα από τη Χίλαρυ Αλτμαν που συζητά ανοιχτά για τις σχέσεις που είχε με τον άνδρα της. Στο προσκήνιο πάντα η εικόνα των τεσσάρων αδελφών ο ένας χωρισμένος,ο άλλος με πρόβλημα κι αυτός, ο τρίτος παλαβιάρης στη σχέση του, η αδελφή με νου στη σχέση από το παρελθόν - τα προβλήματα τους είναι και μεγάλα και άλυτα, προς το παρόν.

💦 "Μένουν οι καλές στιγμές" - από μόνη της αυτή η ατάκα αρκεί για να παραμερίσει τα σημεία των διαλόγων που υπερβαίνουν την κοσμιότητα και καθιστούν το έργο προβληματικό: ως προς την αληθοφάνεια των καταστάσεων που σε κάνει να λες: μπορεί αυτά να συμβαίνουν σε ορισμένους κύκλους στα σύγχρονα μοντέρνα ήθη; έτσι ή αλλιώς αυτή η διαπίστωση που προσβάλλει τα δήθεν "χρηστά ήθη" μιας μοντέρνας κοινωνίας την οποία η ταινία και ο σκηνοθέτης παρουσιάζει σε "κατάπτωση" - στη καλύτερη περίπτωση, στη δε χειρότερη, επικροτεί προβάλλοντας αυτά τα σημεία.

Πέντε διαζύγια και μία κηδεία (πιθανός τίτλος αν η ταινία ήταν κωμωδία)

💦 Σημεία που εστιάζουν στην αποτυχία των δεσμών απ' το σχολείο, στην άποψη ότι οι σχέσεις είναι προβληματικές - αν από όλο αυτό το concept έλειπαν οι χυδαίες εκφράσεις, η χυδαιότητα της ερωτικής επιθυμίας και του ερωτικού αδιεξόδου που ντύνουν το έργο με το μανδύα της κωμωδίας, θα μπορούσε να είναι μια χαρά, μια καλή ταινία ανατομίας των αισθηματικών σχέσεων με κάποιο χιούμορ πασπαλισμένη αφού αυτό το είδος θέλησε να υπηρετήσει, που δυστυχώς του βγήκε χυδαίο - ταλαντευόμενος μεταξύ κωμωδίας και δράματος.

This is where I leave you

Καλως Ήρθατε σπίτι Καθήστε όσο άβολα θέλετε!
This Is Where I Leave You (2014) on IMDb
  • Τίτλος: Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε (This is where I leave you)
  • Σκηνοθεσία: Shawn Levy
  • Σενάριο: Jonathan Tropper - βασισμένο στο επιτυχημένο βιβλίο του "This is where I leave you"
  • Πρωταγωνιστούν: Jason Bateman, Adam Driver, Corey Stoll, Tina Fey, Jane Fonda Tim Olyphant,, Rose Byrne, Connie Britton, Abigail Spencer, Kathryn Hahn
  • Έτος: 2011
    Διάρκεια: 104΄
  • Είδος: Δραματική Κωμωδία
  • Τόπος γυρισμάτων: Port Chester, N.Y.
  • Διακρίσεις: Casting Society of America Βραβείο Artios,(διανομής ρόλων)
  • Αξιολόγηση: 💖💖

This is where I leave you

This is where I leave you - Στο Κατάστημα

Related: [Ελεύθερη Συμβίωση] (Έρωτας Πίστη Παρεξηγήσεις) εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάικ Ροζάκης - Πρωτεργάτης της Pop μουσικής

Ποιος ήταν ο Μεγάλος Γκάτσμπυ;

Πατσίνο vs Γκάσμαν