Ο Κόκκινος Κρίνος

Le Lys Rouge - Anatole France

Ελληνικός Κόκκινος Κρίνος εδώΟ Κόκκινος Κρίνος 1923

Ένας καταπληκτικός τίτλος για μυθιστόρημα "Ο κόκκινος κρίνος". Αμέσως σου κινεί την περιέργεια: Οι κρίνοι είναι συνήθως λευκοί - προς τι ο προσδιορισμός του κόκκινου; Κόκκινο σίγουρα είναι το χρώμα του πάθους, του έρωτα, των δυνατών στιγμών. Η ηρωίδα Terèse Montecy στο βιβλίο του Ανατόλ Φρανς, είναι χωρίς πάθη, χωρίς επιθυμίες, όταν ξεκινά να ξεδιπλώνεται η αφήγηση. Και ιδού το κείμενο από Γαλλικά Ελληνικά:

Μετάφραση "Le lys rouge"

Έρριξε μια ματιά στις μαζεμένες πολυθρόνες μπροστά στο τζάκι, στο τραπεζάκι του τσαγιού που έλαμπε στη σκιά, στις δύο ωχρές ανθοδέσμες, που πρόβαλαν πάνω στα Κινέζικα βάζα. Άγγιξε τα ανθισμένα κλωνάρια κουνώντας ανεπαίσθητα τις ταξιανθίες με τις ασημένιες τους μπαλίτσες. Ξαφνικά κοίταξε από απόσταση στον καθρέφτη με προσοχή. Η φιγούρα της κάπως γερτή, το μάγουλο στον ώμο, παρακολουθούσε τη μακριά σιλουέτα μέσα στο σατέν ένδυμα γύρω από το οποίο σφιγγόταν ένα σάλι ελαφρύ κεντημένο με πέρλες που αχνόπαιζαν οι αναλαμπές των μαργαριταριών. Κατόπιν πλησίασε κοντά στον καθρέφτη περίεργη να γνωρίσει το πρόσωπο της αυτή τη μέρα. Η εικόνα έστειλε ένα ήσυχο βλέμμα γυναίκας που καθόλου δεν την δυσαρεστούσε, εικόνα μιας γυναίκας που ζούσε χωρίς δυνατές χαρές και βαθειές λύπες.

"Le lys rouge" - Anatole France Nobel Prize 1921

Υπόθεση

Η Τερέζα Μοντεσί (Thérèse Martin-Bellême), νέα πλούσια, μεγαλωμένη και γαλουχημένη από τον πατέρα της -έμαθε να παίρνει ό, τι επιθυμούσε- παντρεύεται τον κόμη Μαρτέν Μπελέμ (Martin-Bellême).
Η επιλογή του συζύγου ήταν του πατέρα της. Όπως ήταν αναμενόμενο ο γάμος της δεν ήταν ιδανικός. Έτσι δημιούργησε ερωτικό δεσμό με τον Ρομπέρ Λε Μενίλ (Robert Le Ménil). Ο δεσμός αυτός κρατούσε τρία χρόνια και η ζωή της όμορφης Τερέζας κυλούσε χωρίς παρατράγουδα.
Κάποια στιγμή ο Ρομπέρ την ενημερώνει ότι θα λείψει ένα μικρό χρονικό διάστημα με μια παρέα φίλων για ένα κυνήγι αλεπούς. Με την ευκαιρία αυτή θα επισκεπτόταν και κάποιους συγγενείς του.

Η απουσία του Ρομπέρ διημιουργεί στη Τερέζα μοναξιά και ανία, έτσι αποφασίζει, μαζί με μια οικογενειακή της φίλη, την Μαρμέ να κάνει ένα ταξίδι στη Φλωρεντία στη φίλη της Μπελ, παρά τις αντιρρήσεις του συζύγου της, ο οποίος προετοιμάζει το έδαφος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Στη Φλωρεντία η Τερέζα συναντά τον γλύπτη Ζακ Ντεσάρτ (Jaques Dechartre), που κατάγεται από το Παρίσι. Μια σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους με συνέπειες απρόβλεπτες... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) - εξαντλημένο.(Κυκλοφόρησε από την εφημερίδα Ρίαλ τον Μάιο '02 μέσω των εκδόσεων "Πεδίο").

Σημειώσεις για το βιβλίο

💦 Η ονομασία του "Κόκκινος Κρίνος" οφείλεται στη Φλωρεντία όπου η Τερέζ Μοντεσί συναντά τον Ζακ Ντεσάρτ - πόλη με έμβλημα τον Κόκκινο κρίνο. Ο Ανατόλ Φρανς συγκαταλέγεται στον κατάλογο του Ερωτηματαλογίου Προυστ ως προτιμόμενος συγγραφεύς από τον Μαρσέλ Προυστ με τον οποίο είχε γνωριμία και ήταν και υποστηρικτής του τότε νεαρού συγγραφέα.

Anatole France 1844~1924 - Nobel Λογοτεχνίας (υποψηφιότητα 1)

Α΄σελίδα - Αρχή

Elle donna un coup d' oeil aux fauteuils assemblés devant la cheminée, la table a thé qui brillait dans l' ombre, et aux grandes gerbes pâles des fleurs, montant au-desssus des vases de Chine. Elle enfonca la main dans les branches fleuris des obiers pour faire jouer leurs boules argentées. Tout à coup, elle se regarda de loin dans une glace avec une attention sérieuse. La taille cambrée, la joue sur l' épaule, elle suivait de l' oeil les ondulations de sa forme longue dans le fourreau de satin noir autour duquel flottait une tunique légėre, semée de perles ou tremblaient des feux sombres. Puis elle s' approcha de la glace, curieuse de connaître son visage de ce jour-là. L' image lui renvoya un regard tranquille, comme si cette aimable femme qu' elle examinait et qui ne lui déplaisait pas, vivait sans joie aiguë et sans tristesse profonde.

[Éditions Calmann-Lévy 1923] Le Lys Rouge

👉 Ανατόλ Φρανς Νόμπελ Λογοτεχνίας 1921 - με το σκεπτικό των εξαιρετικών του λογοτεχνικών έργων, που χαρακτηρίζονται από την ευγένεια του στυλ, τη βαθειά ανθρωπιστική συμπάθεια και χάρη, μέσω μιας αληθινής γαλατικής ιδιοσυγκρασίας.

💦 Ο Ανατόλ Φρανς γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν γιος βιβλιοπώλη - στο βιβλιοπωλείο του οποίου σύχναζαν μεγάλοι συγγραφείς και που ειδικευόταν το περισσότερο, σε συγγράματα σχετικά με τη Γαλλική Επανάσταση. Μετά την αποφοίτηση του από το κολέγιο Stanislas, o Anatole εργάσηκε στο βιβλιοπωλείο του πατέρα του.Το 1876 έγινε βιβλιοπώλης επί συμβάσει της Γαλλικής Γερουσίας. Άρχισε τη συγγραφική του καριέρα ως ποιητής και δημοσιογράφος, παίρνοντας μέρος στα γεγονότα της υπόθεσης Ντρέυφους που συνετάραξε τη Γαλλία, υποστηρίζοντας το Μανιφέστο Ζολά (Κατηγορώ /J' Accuse) - θέμα από το οποίο αντλήθηκε η υπόθεση του μυθιστορήματος του "Monsieur Bergeret", 1901.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάικ Ροζάκης - Πρωτεργάτης της Pop μουσικής

Ποιος ήταν ο Μεγάλος Γκάτσμπυ;

Πατσίνο vs Γκάσμαν