Elvis τραγουδιστής ή ηθοποιός;

Ο Έλβις Πρίσλει και το Υπερθέαμα

King Creole Ο Βασιλιάς του Ροκ
Elvis Sings VHS CollectionTom Parker Elvis Presley 1960
Elvis Presley "G.L. Blues"

Ο Έλβις Πρίσλει έπαιξε σε πάρα πολλούς ρόλους - ως γνωστόν σε ανάλαφρους ρόλους ως επί το πλείστον διασκεδαστή, ωραίου παιδιού που γοήτευε τις παρτενέρ του με ένα και μόνο βλέμμα... Όμως αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι απεχθανόταν αυτούς τους ρόλους και πάντα κατηγορούσε τον μάνατζερ του "στρατηγό" (Συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ), πως τον παρότρυνε να παίζει σε τέτοιου είδους ταινίες "που θα προήγαγαν την καριέρα του ως τραγουδιστής" - τον συμβούλευε πάντα.

Εκείνος ήθελε να γίνει ηθοποιός σοβαρών ρόλων, αλλά το Χόλιγουντ τον "κατέταξε" σε ρόλους που έπρεπε να συνάδουν με την τραγουδιστική του καριέρα - έλεγαν. Μ' αυτές τις ταινίες όμως, από ένας επαναστάτης ρόκερ μετετράπη σε έναν διασκεδαστή για όλη την οικογένεια.

Σταθμός στην καριέρα του Έλβις Πρίσλει ήταν η εξαγορά από τον Τομ Πάρκερ (στρατηγός και ...Πυγμαλίων του Έλβις) του συμβολαίου του με τη Sun αντί 35.000 $ και τη μετεγγραφή του στην RCA όπου το "Hound dog" πρώτο τραγούδι με την εταιρεία αυτή, πούλησε 1 εκ. αντίτυπα. Η αρχή του θριάμβου είχε ξεκινήσει.

Στον Έλβις Πρίσλει άρεσαν οι σοβαροί ρόλοι. Ήταν θαυμαστής των James Dean, Marlon Brando. Τους θαύμαζε απεριόριστα. Μάλιστα είχε μάθει απ' έξω όλο τον ρόλο του Cal Trask (James Dean) στο "Ανατολικά της Εδέμ" (1955) του Ηλία Καζάν. Ήξερε κάθε ατάκα και συχνά αναφερόταν στην φοβερή ερμηνεία των πρωταγωνιστών της ταινίας James Dean, Julie Harris ειδικά του Dean του οποίου ήταν μεγάλος θαυμαστής.

Βέβαια από τις ταινίες ο Έλβις έβγαλε πάρα πολλά χρήματα - ίσως περισσότερα κι από το τραγούδι - εξαιρουμένης της εποχής των εμφανίσεων του στο Λας Βέγκας (δύο εμφανίσεις τη βραδιά) - με το εξουθενωτικό πρόγραμμα που συνετέλεσε ίσως στην επιδείνωση της υγείας του.

🎬 Elvis Presley -
Οι ταινίες Φωτο

Την εποχή των ταινιών του στο Χόλιγουντ ο Έλβις μπορεί να προτιμούσε άλλους ρόλους. Όμως η μουσική του προέλευση ήταν τόσο ισχυρή που επιβλήθηκε στα ενδόμυχα "θέλω" - με τη συνδρομή βέβαια του δαιμόνιου μάνατζερ του που χωρίς αυτόν δεν έκανε βήμα. Όλοι θέλουν να είναι κάτι άλλο από αυτό στο οποίο ετάχθησαν - κι αυτό βγήκε στην πορεία, καθώς με το περίφημο come back του η ιστορία είχε ολοκληρωθεί: Μπορεί να ήθελε να γίνει ο νέος James Dean αλλά έγινε ο εαυτός του ο Elvis Presley, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας την πορεία του στο μουσικό στερέωμα.

Από την εποχή του "That's all right", "Hound dog" και "King of the Jungle", στο τέλος του "Blue Eyes"

Λεπτομέρειες Το τραγούδι "Μπλε Μάτια" Blue eyes crying in the rain το τραγούδησε έξω προς τον κήπο, λίγο πριν ανέβει (για τελευταία φορά) τις σκάλες προς το δωμάτιο του στη Graceland (Αύγουστος 15, 1977)

🎙 Ραντεβού με τον Έλβις elvisthemusic.com


Elvis Presley - Blue eyes

Elvis Presley - King of the Jungle

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάικ Ροζάκης - Πρωτεργάτης της Pop μουσικής

Ποιος ήταν ο Μεγάλος Γκάτσμπυ;

Πατσίνο vs Γκάσμαν