Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ

Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ

The Great Gatsby
The Great Gatsby - Α΄ έκδοση 1926

The Great Gatsby

Η δύναμη της Ψευδαίσθησης ισχυρότερη απ' την Αλήθεια

Ποτέ κανείς δεν θα μπορούσε να πει πως γνώριζε το ποιος ήταν αληθινά ο Γκάτσμπυ. Κάποιοι έλεγαν πως ήταν Γερμανός κατάσκοπος, άλλοι πως καταγόταν από οικογένεια βασιλέων της Ευρώπης. Ωστόσο αυτή τους η άγνοια δεν τους εμπόδιζε να είναι καλεσμένοι στα περίφημα πάρτυ του, να τυγχάνουν της φιλοξενίας του στο υπέροχο σπίτι του στο Λογκ Άιλαντ, όπου πράγμα παράξενο, λίγοι μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν.

The Great Gatsby
Πριν κριτικάρεις τον οποιονδήποτε να θυμάσαι πως κανένας στον κόσμο αυτό δεν είχε τα δικά σου προνόμια ήταν η συμβουλή του πατέρα μου που έκτοτε είχα πάντα στο νου μου —Πρώτες αράδες του μυθιστορήματος

Ένας άνθρωπος χωρίς υπόβαθρο, χωρίς παρελθόν, χωρίς αυτό που λέμε αληθινό σπίτι. Όλο αυτό το σκηνικό το είχε ο ίδιος δημιουργήσει - όχι για να εντυπωσιάσει τον κόσμο, αλλά μονάχα ένα άτομο: ένα κορίτσι που είχε αγαπήσει αλλά είχε αφήσει, ένα κορίτσι που τον είχε αγαπήσει αλλά είχε άλλον παντρευτεί - έναν καλό για το τίποτα, άνδρα.

Ένα κορίτσι που ονειρευόταν πάνω από τέσσερα χρόνια. Ένα όνειρο χωρίς καμμία σύνδεση με την πραγματικότητα - έτσι ποτέ δεν ήθελε να ξυπνήσει μήπως και πάψει να το ονειρεύεται. Μ' αυτή του την ψευδαίσθηση συνέχιζε του λοιπού να ζει. Μόνο ο θάνατος θα μπορούσε να βγάλει αυτή τη μαγεία από πάνω του.

Σκοτ Φιτζέραλντ - ο Αμερικανός συγγραφεύς των τρελών 20's (roaring 20's), - κατά τη δική του δόκιμη (χαρακτηρισμένη έκτοτε) φρασεολογία, της εποχής της Τζαζ (Jazz Era)

👉 Με γοήτευσε περισσότερο από κάθε άλλο μυθιστόρημα Αγγλικό ή Αμερικάνικο για ένα μεγάλο διάστημα γράφει ο Βρετανός ποιητής Τ. Σ. Έλιοτ σε επιστολή στον ίδιο το συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ.

Εικόνα εξωφύλλου του Κηζ Βαν Ντόγκεν "Montparno's Blues /Kees Van Dongen"

Related T.S. Eliot [Χειμωνιάτικο Λονδίνο] εδώ

The Great Gatsby

The Great Gatsby Mia Farrow Robert Redford 1974
Mia Farrow Robert Redford - Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ
🔖 Αγγλόφωνοι Σκηνοθέτες
μια Λίστα
Jack Clayton ν. 35

Ο Νικ Κάραουεϊ γοητεύεται από τη ζωή του πλούσιου γείτονα του στο Λογκ Άιλαντ Τζέι Γκάτσμπυ. Όταν εισέρχεται στον κύκλο του προσπαθεί να διελευκάνει το σκοτεινό του παρελθόν, να εξηγήσει αυτό τον φρενήρη ρυθμό της ζωής του με τα μεγάλα πάρτυ, τις διασκεδάσεις, το σκόρπισμα του χρήματος σα να 'ναι το μόνο που έχει αξία αυτή του να ξέρεις να το σκορπάς. Το μυστήριο που σκεπάζει την προσωπική ζωή του Τζέι Γκάτσμπυ και της Νταίζης Μπουχάναν δεν μπορεί να παραμένει άλυτο αλλά μόνο στο τέλος η αλήθεια θα αποκαλυφθεί: μια ιστορία εμμονής και τραγωδίας.

Στοιχεία ταινίας

The Great Gatsby (1974) on IMDb
  • Τίτλος: Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ
  • Σκηνοθεσία: Τζακ Κλέιτον
  • Συγγραφείς: Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (μυθιστόρημα κεφ. 9 σύνολο), Φράνσις Φορντ Κόπολα σενάριο
  • Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μία Φάροου, Σαμ Ουότερστον, Μπρους Ντερν, Κάρεν Μπλακ
  • Έτος: 1974
  • Είδος: Αισθηματικό δράμα
  • Διάρκεια: 144΄
  • Παραγωγή: Βρετανία
  • Τιμητικές διακρίσεις: 1975 Όσκαρ κοστουμιών, πρωτότυπου τραγουδιού
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

The Great Gatsby - Francis Scott Fitzgerald


Robert Redford ως "The Great Gatsby" 1974

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάικ Ροζάκης - Πρωτεργάτης της Pop μουσικής

Ποιος ήταν ο Μεγάλος Γκάτσμπυ;

Πατσίνο vs Γκάσμαν