Εδμόνδος Ροστάν

Ο λογοτεχνικός πατέρας του Συρανό

Edmond Rostand
Cyrano de Bergerac
Εδμόνδος Ροστάν - της Γαλλικής Ακαδημίας (1868-1918)Εδμόνδος Ροστάν - Cyrano de Bergerac

Ο Εδμόνδος Ροστάν ήταν γιος πλούσιου οικονομολόγου - τραπεζίτη της Μασσαλίας. Σε ηλικία 20 ετών έγινε γνωστός με το θεατρικό βωντβίλ έργο του Το κόκκινο γάντι. Η συλλογή ποιημάτων του επίσης Les Musardises, επέτειναν τη φήμη του στους λογοτεχνικούς κύκλους. Τον συνέκριναν ως τεχνοτροπίας ποιητή με τον Βέλγο Μωρίς Μέτερλινκ βλέπε το δράμα του "Μάγερλιγκ". Ήταν γνωστός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και μόνο από τα δικαιώματα του έργου του Σαντεκλέρ (Chantecler) που παίχτηκε στις ΗΠΑ μπορούσε να κερδίσει μια μικρή περιουσία - αν δεν είχε πεθάνει τόσο νέος.

Γνωστά του έργα είναι Les Romanesques" (1894), "La Princess Lomtain" (1895), "La Samaritaine" (1897), "Cyrano de Bergerac" (1897), "Aiglon" (1901) και "Chantecler" (1910).

Ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και τιμηθείς επίσης με το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής. Είχε δειπνήσει στο Μπιαρίτς με τον Βασιλιά Εδουάρδο 4ο. Επίσης το έργο του Συρανό ντε Μπερζεράκ διαβάστηκε ενώπιον ενός Παρισινού εργατικού συνδικάτου. Όταν ξέσπασε ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος η προσφορά του να καταταγεί στο στράτευμα απερρίφθη ευγενώς. Μετά τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου - ατμόπλοιου χωρητικότητας 1960 επιβατών,"Λουζιτάνια" στο Βόρειο Ατλαντικό, στα ανοιχτά της Ιρλανδίας (7 Μαϊου 1915), έγραψε ένα μακρύ ποίημα - κατηγορητήριο για τον Γερμανό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Ο γιος του είναι ο γνωστός βιολόγος και συγγραφεύς Jean Rostand

Google - Doodle, Edmond Rostand
Doodle Edmond Rostand (1868-1918 /50)

Η Google - 30 Μαϊου σήμερα, τιμά τον Γάλλο συγγραφέα με το αφιερωματικό χαρακτηριστικό Doodle. Ο Edmond Rostand γεννήθηκε στη Μασσαλία (Bouches-du-Rhône) το 1868 και είναι γνωστός ως ποιητής και ρομαντικός θεατρικός συγγραφεύς με εξέχον έργο το "Συρανό ντε Μπερζεράκ" (Syrano de Berjerac 1897) σε μια εποχή τέλη 19ου αιώνα, που βρισκόταν σε ακμή το νατουραλιστικό θέατρο. Απεβίωσε το 1918 στο Παρίσι.

Το έργο του Συρανό ντε Μπερζεράκ γυρίστηκε ταινία από τον Michael Gordon με τον José Ferrer στο ρόλο του Συρανό (με την περίφημη μύτη) - αποσπώντας το Όσκαρ ηθοποιίας για το 1950.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάικ Ροζάκης - Πρωτεργάτης της Pop μουσικής

Ποιος ήταν ο Μεγάλος Γκάτσμπυ;

Πατσίνο vs Γκάσμαν