Mektoub - το Πεπρωμένο

Mektoub=Πεπρωμένο, στα Αραβικά

Ο χαμένος παράδεισος του φλερτ

Θέμα: Πρόκειται για μια νεανική ταινία με κυρίαρχο στοιχείο το φλερτ. Εκεί απ' όπου όλα ξεκινούν - θεωρούμενου ως πηγή της αρχής της ερωτικής ζωής. Ακολουθεί η έννοια των διακοπών με επίκεντρο τον μεσογειακό ήλιο, τη θάλασσα, εξελισσόμενο με τη νυχτερινή ζωή στα κλαμπς αλλά και στο φαγητό με τις εξωτικές γεύσεις, το ποτό γενικά τις ευχάριστες όψεις της καλοκαιρινής ανάπαυλας που έχει ως κέντρο την ανεμελιά, τη διασκέδαση, ο παραμερισμός των αναστολών εξαίροντας την ελευθερία.

Η φύση επίσης μετά τον ήλιο και τη θάλασσα με το κοπάδι των προβάτων που μαζεύονται πίσω μετά τη βοσκή, τη γέννηση των αμνών, το πάθος για τη φωτογραφία τελικά του ήρωα να φωτογραφίσει όλες τις εφήμερες αυτές στιγμές αλλά και του σκηνοθέτη να τις αποτυπώσει.

Η σκληρή πραγματικότητα κι αυτή μπαίνει ως εμβόλιμο είδος με τα αέρια που πέφτουν στους στρατιώτες, τις βόμβες σε μια σκηνή από τον πόλεμο στο Ιράκ κατά τον πόλεμο του Κόλπου.

Mektoub my Love - Saïn Boumedine, Ophélie Bau

Υπόθεση: Ο νεαρός Αμίν έχει μόλις φθάσει απ' το Παρίσι όπου σπουδάζει γιατρός για να εγκαταλείψει αυτή του την επιλογή προς χάριν του κινηματογράφου: θέλει να γίνει σεναριογράφος παράλληλα με την αρχική του έφεση για τη φωτογραφία. Στην παραλιακή κωμόπολη της Νότιας Γαλλίας (Σετέ), συναντά τους παλιούς του φίλους που διατηρούν εστιατόρια με έθνικ Τυνησιακή κουζίνα και μπαίνει στην παρέα αυτή με την ιδιότητα του παρατηρητή απ' την πρωτεύουσα της ζωής τους στην τουριστική κωμόπολη.
Αυτή η ζωή μοιράζεται μεταξύ του εστιατορίου, του μπαρ και του κλαμπ τα βράδια με τον ξέφρενο χορό ως το πρωί. Η θάλασσα, τα παιχνίδια της παρέας, η ξενοιασιά του ξαπλώματος στην άμμο, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, τα φαγητά που κουβαλάνε οι συγγενείς μαζί τους χωρίς αμφιβολία, είναι ένα σύμπαν πολύ μακριά απ' τους ρυθμούς του Παρισιού όπου ωραία είνα μας λέι ο Αμίν αλλά η μουντάδα είναι παρούσα και γύρω και μέσα στους ανθρώπους.

Mekoub my Love - Ophelie Bau, Salim Kechiouche
Στη κωμόπολη - εδώ το Σετ της νότιας Γαλλίας, δεν χωράνε ούτε αναστολές ούτε κακές ή μαύρες σκέψεις. Η ξενοιασιά είναι παρούσα περιβάλλοντας αυτούς τους εμιγκρέ Τυνήσιους που βρήκαν στη χώρα αυτή και οικονομικό στήριγμα αλλά και τη δυτικού τύπου διασκέδαση και ανεκτικότητα, για μια ζωή διασκεδαστική και ανέμελη επί της ουσίας. Τίποτε δεν απαγορεύεται, η ζωή είναι μια συνεχής αναζήτηση της απόλαυσης και της ξενοιασιάς.
Mektoub my Love - Hafsia Herzi

Στοιχεία ταινίας:

Mektoub, Αγάπη Μου (2017) on IMDb
  • Τίτλος: Mektoub my Love Canto I (Mektoub, Αγάπη μου)
  • Σκηνοθεσία: Abdelatif Kechiche
  • Παίζουν: Saïn Boumedine, Ophélie Bau, Salim Kechiouche, Hafsia Herzi, Alexia Chardard, Lou Luttiau
  • Έτος: 2017
  • Είδος: Κωμωδία, Αισθηματική (ερωτική)
  • Διάρκεια: 181΄
  • Τόπος γυρισμάτων: Νότιος Γαλλία Séte, Hèrault
  • Τιμητικές διακρίσεις: Βραβεία: Lumiere 2019 Ophélie Bau, Mouse d'Oro Abdelatif Kechich (Βενετία 2019), Υποψηφιότητες: Χρυσός Λέων (Βενετία 2019), César: Ophélie Bau, Club Média Ciné: Laurier du Cinéma: Abdelatif Kechiche.
  • Αξιολόγηση: 🥰🥰🥰
Mektoub my love Canto I - Saïn Boumedine

Κριτική: Είναι μια ταινία στα πλαίσια του (cinéma verité) σινεμά βεριτέ του νέου κύματος. Επί της ουσίας δεν υπάρχει μια ας την πούμε στέρεα πλοκή - αντιθέτως είναι συνεχείς διάλογοι εντελώς φυσικοί μεταξύ των χαρακτήρων που δεν διαφαίνεται ωστόσο κάποιος αυτοσχεδιασμός, αλλά αποτύπωση των διαλόγων του σεναρίου στην ακρίβεια τους. Η φυσικότητα των προσώπων, η απουσία μιας μυθοποιημένης δομής, η αποτύπωση ενός συγκεκριμένου μοντέλου ζωής καλοκαιρινών διακοπών επιτυγχάνεται σ' αυτό το συνεχές -κρατάει τρεις ώρες πηγαιν-έλα των Γκονταρικών ηρώων.

Αν ήταν λιγότερης διάρκειας η intro-secance της ερωτικής σκηνής που σημειωτέον δεν επαναλήφθηκε στη διάρκεια της ταινίας, παραλειπομένου επίσης του υπερβολικά μεγάλου μήκους που αν και δεν κουράζει - εντούτοις ενοχλεί καθώς επαναλαμβάνονται τα θέματα, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μια ταινία γνήσια με γνώμονα την επιτυχημένη απεικόνιση του παζλ - παρορμητικό και ακατανόητο οπωσδήποτε, των νεανικών ερωτικών σκιρτημάτων. Μια ταινία για τον έρωτα πάντα είναι ένα τόλμημα που κάθε σκηνοθέτης το επιδιώκει. Για τον Κεσίς εδώ ήταν η μεταφορά στην οθόνη εις το διηνεκές του celluloid, της λάμψης ενός καλοκαιριού διακοπών.

Επιδίωξη επίσης, του Τυνήσιου στην καταγωγή (ζει στο Παρίσι), Abdelatif Kechiche, να μεταφέρει στην οθόνη τη λάμψη των καλοκαιριών στην Τυνησία που είναι και η πατρίδα του σε μια τριλογία με το πρώτο αφήγημα του πρώτου μέρους να τελειώνει με τη δημιουργία δεσμού του Αμίν με την Σαρλότ (Alexia Chardard) καθώς απομακρύνονται από την πλαζ, και που ονομάστηκε Canto 1 - για να ακολουθήσουν κατόπιν τα δύο άλλα μέρη της τριλογίας (Intermezzo το β΄μέρος και ακολουθεί προσεχώς το γ΄μέρος). Φυσικά όλα με επίκεντρο το ημίγυμνο σώμα των καλοκαιρινών διακοπών - όπου από εκεί πηγάζουν όλα - κατά την εκφρασμένη του άποψη σε συνέντευξη.

📽 Η βαθμολογία είναι αρκετά υψηλή διότι έχει πολύ καλή φωτογραφία, φυσικότητα διαλόγων - αν και άνευ ουσίας, πρωτότυπη κινηματογραφική αφήγηση εν είδει ντοκιμαντέρ με περιεχόμενο τις ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές και τα φλερτ που εκκολάπτονται εν αναμονή ενός αύριο θολού ως μη κατασταλαγμένου.Τελικά τι είναι αυτή η ταινία; ένας κινηματογράφος που δεν αμφισβητεί αλλά αμφισβητείται ο ίδιος για την πιστή απεικόνιση-μεταφορά, της πραγματικότητας μιας εποχής...


Abdelatif Kechiche - Mektoub my Love Canto I (2017)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάικ Ροζάκης - Πρωτεργάτης της Pop μουσικής

Ποιος ήταν ο Μεγάλος Γκάτσμπυ;

Πατσίνο vs Γκάσμαν