Η μικρή οικογένεια

Μιλάμε την ...Αργκό των ...χωρικών

Η οικογένεια - Dany Boon, Laurence Arné

Υπόθεση: Ο Βαλεντέν Ντυκέν είναι ένας πετυχημένος σχεδιαστής επίπλων με το ιδιαίτερο γνώρισμα της πρωτοπορίας στις δημιουργίες του. Η πελατεία του είναι υψηλού επιπέδου, η φήμη του αντάξια των πελατών του που σ' αυτούς συγκαταλέγεται ως υποψήφια και η εταιρεία Σοφιτέλ (γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων). Όμως η καταγωγή του είναι ταπεινή: προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια του βορρά που επιπλέον μιλάει το ιδίωμα που κανείς από τους μη γνωρίζοντας δεν καταλαβαίνει. Ο αδελφός του πηγαίνει να τον επισκεφθεί με την οικογένεια του και τη μητέρα του για να γιορτάσουν τα γενέθλια της τελευταίας, στην ουσία όμως για να του ζητήσει δανεικά.

Στο Παρίσι τον βρίσκουν στα εγκαίνια μιας έκθεσης του στο πολυτελές Παλέ Τοκιό (Palais Tokyo) και όλοι οι μοντέρνοι, επαΐοντες της Τέχνης καλεσμένοι, βρίσκονται μπροστά στην "εισβολή" της άρτι αφιχθείσης οικογένειας του. Μετά από την αναταραχή που προκαλείται,"Τι πρέπει να κάνουμε" ρωτά την όμορφη και κομψή συνεργάτιδα και σύντροφο του Κονστάνς "μα να τους φυγαδεύσουμε" του λέει. Όμως στην έξοδο περιμένουν οι παπαράτσι όπου και βλέποντας τους να φεύγουν, μαθαίνουν την καταγωγή του διάσημου σχεδιαστή από αυτούς. Ο Βαλεντέν και η Κονστάνς τρέχουν να προλάβουν τον παπαράτσι στην είσοδο του μεγάρου που μένουν και στην προσπάθεια αυτή ο πεθερός Αλεξάντρ που ήρθε αμέσως να βοηθήσει, πατάει με το αυτοκίνητο τον σχεδιαστή και τον αφήνει στο δρόμο αναίσθητο.

Η οικογένεια - Laurence Arné, François Berléand

Όταν μεταφέρεται στο νοσοκομείο μετά την εγχείρηση στο κεφάλι όπου είχε κτυπήσει, βρίσκεται να έχει σταματήσει η μνήμη του στα 25 που ήταν νέος τότε που είχε κτυπήσει με το μοτοσακό που είχε. "Δεν πειράζει" του λέει η μητέρα του που στο μεταξύ φιλοξενούνταν στο σπίτι του σχεδιαστή να βοηθάει κι αυτή στην ανάνηψη του, "θα σου πάρω καινούργιο!" 

Όλη η παλιά ζωή του αναβιώνει καθώς πιστεύει πως μένει ακόμη στο χωριό με τους δικούς του και όχι μόνο καθώς μιλάει την διάλεκτο αυτή που μιλούσε τότε - ίδια με της οικογένειας του. "Πρέπει μέσα σε δυο μήνες να ανανήψει" λέει ο γιατρός "γιατί αργότερα δεν θα είναι μπορετό!" γι΄αυτό όλοι βοηθάνε και προσλαμβάνουν δασκάλους να του μάθουν εκ νέου τη γαλλική γλώσσα όπως ομιλείται στο Παρίσι, τρόπους, συμπεριφορά κατά το φαγητό.
📽 Στοιχεία ταινίας
Τίτλος: Η οικο(υ)γένεια (La ch'tite famille) La petite famille
Σκηνοθεσία: Dany Boon
Πρωταγωνιστούν: Dany Boon, Laurence Arné, Line Renaud, Valèrie Bonneton, Guy Lecluyse, Pierre Richard, François Berléand
Διάρκεια: 108΄
Σενάριο: Dany Boon
Είδος: Κωμωδία
Έτος: 2018
Τοποθεσίες γυρισμάτων: Παρίσι, Palais de Tokyo, rue de Birague
Αξιολόγηση: 🥰🥰

Η οικογένεια - Line Renaud, Pierre Richard, Dany Boon

Η ΟικοUγένεια (2018) on IMDb

Κριτική: Αυτή είναι η υπόθεση - μια αντιπαράθεση της πρωτεύουσας και ορισμένων φτωχών, αγροτικών περιοχών του βορρά με έξαρση στη μητέρα που ο γιος της την έχει απαρνηθεί λέγοντας πως είναι ορφανός για να μη μάθουν τα μίντια την καταγωγή του. 

Πάνω σ' αυτό τον καμβά, αναπτύσσεται μια ταινία με κυριαρχούσα θεατρική δομή, με έντονα τα στοιχεία του αιφνιδιασμού με τα αναπάντεχα γεγονότα που προκύπτουν. Όλο το τιμ των ηθοποιών υπηρετεί την επιδίωξη του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, για μια ανάλαφρη κωμωδία ηθών στο σύγχρονο Παρίσι. Το κεντρικό βάρος ως προς το κωμικό στοιχείο - βέβαια έχει δοθεί στο ιδίωμα της γλώσσας που ομιλείται ακόμη σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας (κάτι σαν "κορακίστικα").
Ένα βίντεο από την ταινία - επίσης, εδώ

Λεπτομέρειες: 1) Η ιδέα για το σενάριο ξεκίνησε για τον Dany Boon το 2011 - από την εποχή του "Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι" 2008, που έπαιξε μαζί με την Line Renaud. 2) Ο Ντάνυ Μπουν είναι ζευγάρι στη ζωή με τη Λωράνς Αρνέ.


Dany Boon - La Famille (2018)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάικ Ροζάκης - Πρωτεργάτης της Pop μουσικής

Ποιος ήταν ο Μεγάλος Γκάτσμπυ;

Πατσίνο vs Γκάσμαν